Service på Toshiba värmepump

En Toshiba värmepump behöver service med jämna mellanrum, precis som alla andra luftvärmepumpar.

Varför behövs service?

En luft/luftvärmepumps funktion minskar med 20-30 % på ett par års tid. Detta på grund utav att smuts letar sig in i maskinen. All smuts fastnar helt enkelt inte i luftvärmepumpens filter och lite smuts hittar in i värmepumpens inre. Smuts, som blockerar luftpassagen, är naturligtvis problematiskt i en enhet som hämtar värme från luft och sprider den via luften. Den måste verkligen ha tillgång till luft!

Dessutom finns en risk att det blir unken lukt från en smutsig värmepump. Om värmepumpen används för luftkonditionering, när det finns damm i maskinen kommer en del av fukten från kondensen stanna inne i värmepumpen, istället för att rinna ut genom dräneringsröret. I värsta fall kan detta leda till att mögel uppstår, som du sedan sprider i hemmet när du sätter på värmepumpen.

Vad bör ingå i service

I service av luft/luftvärmepump bör det ingå att värmepumpen blir riktigt ordentligt rengjord. Serviceteknikern bör plocka isär värmepumpen och rengöra den på djupet. Dessutom ska serviceteknikern titta över maskinen, se till att allt fungerar som det ska och eventuellt göra små förändringar, för att optimera funktionaliteten. Serviceteknikern bör vara en certifierad kyltekniker, som även installerar värmepumpar och är expert på just värmepumpar.

Behöver du hjälp med service?

Vill du ha hjälp med service av din Toshiba luftvärmepump? Vi föreslår att du vänder dig till Polarpumpen AB. Du kan enkelt nå dem via telefon på 0770-777 600.

Service hos Polarpumpen

Vilket underhåll kan jag utföra själv?

När det gäller eget underhåll av din Toshiba luftvärmepump, hittar du instruktioner i manualen som gäller just din Toshiba modell.

Håll ren utedelen på din Toshiba värmepumpViktigast är att se till så att du rengör filtren med jämna mellanrum. Var också försiktig med vad du använder för rengöringsmedel på och i luftvärmepumpen. Luftvärmepumpar är känsliga och starka rengöringsmedel kan skada maskinen. Dessutom ska luftjoniseraren rengöras en gång i halvåret. Det är viktigt att du använder exempelvis en tandborste och inte en bomullspinne eller annat som kan ludda av sig (vilket är en vanlig rekommendation för andra luftvärmepumpar).

Sen är det viktigt att du även tar hand om luftvärmepumpens utedel. Den behöver hållas ren från smuts, löv och snö. Det är viktigt att luftpassagerna inte täpps igen. Dessutom är det viktigt att det vatten, som bildas vid avfrostning, har utrymme att rinna undan.