Värmepumpsguide

Här hittar du enkla och lättförståeliga tips att tänka på när du väljer värmepump. Följ vår guide, så kan du vara säker på att du gör rätt val och hittar en värmepump för just dina behov och önskningar.

Har du vattenburen värme?

Valet mellan luftvärmepump och luftvatten värmepump, brukar avgöras på om man har vattenburen värme eller inte. En luft/luftvärmepump sprider värmen via inomhusluften och kan därför installeras i praktiskt taget varje hus. En luft/vattenvärmepump sprider däremot värmen via ett vattenburet uppvärmningssystem. Att installera ett sådant är dyrt och därför brukar luftvärmepumpen vara det självklara valet för den som saknar vattenburen värme.

Hur stort är ditt hus?

Storleken på ditt hus är en av de viktigaste faktorerna, när det kommer till att välja värmepump.

Luftvärmepump vägghängd Effekt Värmer upp till*
Toshiba M18 Duo 8,7 kW 220 m2
Toshiba Polar 35 Supreme 7,1 kW 180 m2
Toshiba Polar 35 6,7 kW 170 m2
Toshiba Polar 25 Supreme 6,5 kW 160 m2
Toshiba Polar 13 6,1 kW 160 m2
Toshiba Polar 25 6,5 kW 155 m2
Toshiba Polar 10 5,8 kW 150 m2
Toshiba Suzumi+ 13 5,6 kW 145 m2
Toshiba Suzumi+ 10 4,8 kW 120 m2
Luftvärmepump golvmodell Effekt Värmer upp till*
Toshiba Golvmodell 18 6,3 kW 160 m2
Toshiba Golvmodell 13 5,4 kW 135 m2
Toshiba Golvmodell 10 4,8 kW 120 m2
Luftvatten värmepump Effekt Värmer upp till*
Toshiba Estia 14KW 14 kW 280 m2
Toshiba Estia 11KW 11,2 kW 220 m2
Toshiba Estia 8KW 8 kW 160 m2
Toshiba kWsmart 6 kW 120 m2

* Storleken beror på en mängd faktorer som kvalitet på isolering, höjd till tak, om det är mycket fönsteryta, dragiga fönster osv.

Tänk på att många yttre faktorer spelar in för hur stor yta värmepumpen klara av att värma upp och att siffrorna i tabellen är ungefärliga. Yttre faktorer som kan påverka är till exempel isolering, takhöjd, stora fönster och drag.

Det är sällan man har helt optimala förhållanden och därför är det klokt att inte välja en värmepump, som bara precis klarar av att värma upp ett hus i den storleken. Man sparar oftast mer i längden, genom att välja en något kraftigare värmepump. Samtidigt är det inte heller bra att välja en för stark värmepump. En för stark värmepump kan istället gå på och av hela tiden, då den eftersträvade värmen uppnås väldigt snabbt.

En eller flera innerdelar?

Har du flera våningar eller avlägsna rum, kan det behövas mer än en innedel. Har du inte plats för två utedelar, kan du köpa en Multisplit som har fler innerdelar till en utedel. Man kan dock inte dra hur långa rör som helst mellan inne- och utedel. Även effekt- och besparingsmässigt brukar det vara bättre med två separata system. Två separata system brukar dessutom inte ligga mycket över ett split-system i pris.

Vägghängd eller golvmodell?

Toshiba värmepump - väggmodell
Vägghängda modeller har en bättre spridning av varmluften, då det vanligen är ganska fullt med möbler och annat, som hamnar ivägen för luftströmmen vid golvnivå. Under ett fönster kan draget påverka uppvärmningen negativt. Vissa föredrar dock golvmodellerna, då de påminner om element och därför kan upplevas som mindre iögonfallande.

Värmepump som passar till braskamin?

Toshiba Polar 10 och 13, passar extra bra till dig som har en braskamin. De hjälper dig nämligen att fläkta runt värmen från braskaminen, så den sprids i hela huset – utan att du behöver ändra inställningar. Om målvärmen har uppnåtts med värmepumpen, slutar den att producera värme, men fortsätter att fläkta runt luften med en låg energiåtgång.

Värmepump till sommarstugan?

Om du ska köpa en värmepump till sommarstugan kan det vara bra att köpa en luftvärmepump med underhållsvärme. Underhållsvärme håller frost och mögel borta, när du inte vistas i stugan och du slipper sönderfrusna rör. Värmepumparna Toshiba Polar och Toshiba Polar Supreme har underhållsvärme.

Fjärrstyning av Toshiba värmepump

Till sommarstugan (eller villan) kan det vara praktiskt med mobilstyrning till värmepumpen. Med mobilstyrning, får du kontroll på din uppvärmning var du än befinner dig. Du blir varnad om uppvärmningen krånglar och du kan dessutom ändra inställningarna, även när du inte är på plats.

Skydda din värmepump

Med ett värmepumpstak eller värmepumpsskydd kan du ge din värmepump lite extra skydd. Din Toshiba luftvärmepump kommer då belöna dig genom att hålla längre och behålla en högre effekt. Med värmepumpsskyddet kan du dessutom dölja värmepumpens utedel.

Har du koll på installationen?

Glöm inte att läsa på vad som gäller för installation av Toshiba värmepumpar.

Ring 0770-777 600 eller gå till www.polarpumpen.se för prisuppgifter.

Vi är inte en officiell Toshiba-sida utan finns till för hjälpa dig i ditt val av värmepump.